Winemarkers Dinner med Quinta do javali

Onsdag 29 Oktober 18.00

Varmt välkommen till Winemakers Dinner med vinproducenten Quinta do Javali i Douro, Portugal. Det blir en helkväll som inleds med vinprovning och tilltugg, innan vi glider över till en trerätters middag framtagen för att framhäva familjens viner. Kvällen avslutas med ostbricka och portvin, det som familjen Mendes började sin vinproduktion med.

Ett smakrikt generationsskifte

På Quinta do Javali i Douro skapar António Mendes och hans son António Mendes jr viner på traditionellt portugisiskt vis. 1982 köpte familjen sin första vingård på grund av kärlek till portvinet och man började producera två till tre tunnor per år för egen konsumtion, medan resterande druvor såldes. Med åren började familjen ta fram fler sorters viner på samma traditionsenliga sätt. Alla stilla viner spontanjäser med sin naturliga jäst och i de fall vinerna lagras i fat är det endast gamla 500 l fat av fransk ek som används. Dessutom används minimal mängd sulfiter tillsätts vid buteljering.
Quinta do Javali har de senaste åren genomgått ett generationsskifte med viss förändring i stil, då pappan i familjen lämnat över produktionen av vinerna till sin son, medan han själv fortsätter med portvinet. På kvällens vinprovning kommer båda två vara med och bjuda på och berätta om den gamla och nya generationens viner så att du själv får uppleva skillnaden.

Fokus på smak och terroir

Quinta do Javali är världens minsta producent av portvin som endast gör portvin på sina egna druvor och som lagrar vinet på egen hand. Då de lagrar portvinerna uppe i Douro istället för i Porto, så utsätts vinerna för andra temperaturspann och framförallt mer värme vilket gör att deras stil blir något mer utvecklad och kan få mer av en knäckig karaktär.
Man har länge arbetat ekologiskt i vingårdarna både för druvorna till portvinet och dom stilla vinerna. 2016 testade man att börja odla biodynamiskt i den äldsta vingården Clos Fonte do Santos med rankor upp till 90 år gamla och med ett 30-tal olika druvor. Det visade sig bli en succé och efter det började man arbeta biodynamiskt i samtliga vingårdar man gjorde stilla viner från och fortsatte arbeta ekologiskt i portvinsgårdarna.
Sonen Antónios filosofi är att verkligen visa familjens vingårdar och dess terroir och inte fokusera på enbart området Douro. ”Man ska känna växtplatsen”, säger han. Vinerna är syradrivna med stor fräschör med en lättare kropp samt stor komplexitet.

Mat och dryck: 1690 kr 

Du tar dig smidigt hit och hem med buss. Från Kristianstad till Österlöv går regionsbussen en gång i halvtimmen. 

Mat och dryck med boendepaket: 2690kr per person med del i dubbelrum. Enkelrumstillägg 400 kr.

 

Onsdag 29 Oktober 18.00

1690 kr

Vinprovning och middag

För bokning:

044-22 60 00 eller info@bykrogen.nu