Matlagning ett vinnarrecept för IFK Kristianstad

Matlagning ett vinnarrecept för IFK Kristianstad

IFK Kristianstad går in i handbollsslutspelet på jakt efter sitt andra raka SM-guld. För att skapa ett vinnande lag har tränaren Ola Lindgren satsat på aktiviteter som svetsar samman spelarna.
– Att laga mat på Bykrogen skapar en god sammanhållning som är viktigt i ett lagbygge.

De senaste åren har IFK Kristianstad dominerat handbolls-Sverige. Förra säsongen vann laget grundserien och höll för favorittrycket under slutspelet, vilket innebar klubbens första SM-guld sedan 1953. Den här säsongen har laget fortsatt på den vinnande vägen. Med 30 vunna matcher av 32 möjliga vann IFK Kristianstad grundserien överlägset.

– Med tanke på att vi samtidigt har fokuserat på Champions League är det en fantastisk prestation. Att vinna serien var en målsättning som ger oss självförtroende och sänder ut signaler till våra motståndare inför slutspelet, säger Ola Lindgren.

IFK Kristianstad kliver in i slutspelet som stora favoriter bland media, motståndare och supportrar. Ola Lindgren berättar att laget försöker skärma bort all press utifrån och fokusera på den interna målsättningen.

– Det är viktigt att vi inte tittar tillbaka på hur matcherna gick i serien och vaggas in i en falsk trygghet, eller blickar framåt för långt. Det viktigaste är att vara i nuet, se till att gruppen fungerar och förbereda sig för nästa match.

Framgången har även ett pris. Varje år tappar laget sina nyckelspelare till större utländska klubbar, och det är redan klart att minst sex spelare lämnar inför nästa säsong. För Ola Lindgren innebär det att han får fokusera på att bygga ett nytt lag inför varje säsong. I juni, när den tuffa försäsongen startar, sätter laget upp gemensamma mål och genomför olika aktiviteter tillsammans.

– Vi spenderar mycket tid tillsammans under säsongen och då är det viktigt att vi lär känna varandra på ett mer personligt plan. Handbollen är ständigt närvarande så vi försöker bryta av med en annan aktivitet, som gemensam matlagning.
Under de tre senaste åren, som har varit framgångsrika, har IFK Kristianstad besökt Bykrogen i Österslöv för att svetsa samman laget och utvecklas som grupp med hjälp av matlagning. Spelarna lagar tillsammans mat till hela laget samt alla respektive.

– Det har blivit en tradition som förhoppningsvis håller i sig. När jag spelade i landslaget under Bengt Johansson lagade vi en gång mat tillsammans, men det var i ett skolkök och går inte jämföra med Bykrogens proffsiga kök. Aktiviteten är väldigt uppskattad bland spelarna.

Även om matlagningen är en rolig och avslappnad aktivitet finns det enligt Ola Lindgren moment i aktiviteten som påminner om prestationer inom idrotts- och företagsvärlden.

– Precis som i ett lag under en match har alla i köket olika uppgifter för att helheten ska fungera. En grupp gör förrätten och i den gruppen delas arbetet upp i mindre uppgifter. Det krävs verkligen att alla bidrar och löser sin uppgift, vilket skapar gemenskap som är så viktigt för ett lagbygge, säger Ola Lindgren.

Text av Pierre Eklund